Voordelen bodemwarmtepomp

Bodemwarmtepomp

1. Werking van de bodemwarmtepomp

Uit de aarde kunnen we energie halen, die we kunnen gebruiken om een huis te verwarmen en passief te kunnen koelen. Een bodemwarmtepomp haalt met behulp van een compressor warmte uit de grond. De compressor verbruikt elektriciteit. Daarna word de druk in de warmtepomp opgedreven en zo wordt de gewonnen warmte verder verwarmd tot een temperatuur die goed is voor het centrale verwarmingssysteem.

2. Verwarmen

Een bodemwarmtepomp gebruikt de bodem als warmtebron. De warmtepomp gebruikt hiervoor een bodemwarmtewisselaar om de warmte aan de bodem te kunnen onttrekken. Bij een bodemwarmtepomp is in tegenstelling tot het gebruik van een CV ketel uw temperatuur vrijwel altijd gelijk. U hoeft uw thermostaat niet terug te zetten naar een lagere temperatuur als u op vakantie gaat, en het kost u geen extra energie!

 

3. Passief Koelen

Een bodemwarmtepomp is niet alleen handig om te verwarmen, u kunt er ook passief mee koelen. De warmtepomp maakt hierbij gebruik van de koelte die in de winter in de bodem is opgeslagen. Hiervoor word bijna geen extra energie gebruikt. Dit komt omdat de koude bodemtemperatuur opgepompt word. De compressor hoeft hiervoor niet aan te staan. Voor het passief koelen bent u voor de hele zomer weinig energie kwijt. Dit is voor u voordelig, omdat het de aanschaf van een airco bespaart.

In de zomer word de warmte opgeslagen die in de winter weer gebruikt kan worden voor uw warmtepomp.

4. Toekomstbestendige investering

Aan een aardwarmtesysteem hangt een prijskaartje, natuurlijk. Maar wát een verstandige, waardevolle, toekomstbestendige investering. Voor uzelf en voor de volgende generaties. Zo denkt de overheid er ook over, vandaar deze aantrekkelijke regelingen, waaronder de subsidie van minimaal 2.800 euro.

Een aardwarmtesysteem levert op termijn 5 tot 8% rendement op uw investering; daar kunt u bij de bank alleen maar van dromen… Tegelijkertijd wordt u beloond met:

1) direct lagere en stabielere energiekosten

2) een comfortabel huis

3) een beter energielabel

4) een hogere marktwaarde van uw huis!

In Nederland moeten we meestal tussen de 50 en 300 meter diep graven om aardwarmte, ofwel bodemenergie te winnen. Op die diepte zijn de temperaturen geschikt voor het koelen van gebouwen, maar nog te laag voor rechtstreekse verwarming. En daar komt de warmtepomp in het spel. Die kan de oorspronkelijke grondtemperatuur eenvoudig en goedkoop verhogen naar aangename temperaturen. Niet alleen voor verwarming van uw huis maar ook voor warm tapwater.

Een aardwarmtesysteem bestaat bij Albreco uit 3 onderdelen:

  1. Een brine-water warmtepomp.
  2. Een gesloten bronsysteem in de aarde
  3. Leidingwerk van en naar de warmtepomp

Een aardwarmtesysteem bespaart het meest als u met lage temperaturen gaat verwarmen (circa 35 graden in plaats van 70 graden). Om met deze relatief lage temperaturen te kunnen verwarmen moet de woning of het gebouw goed geïsoleerd en kierdicht zijn. Als dit niet het geval is heeft een aardwarmtesysteem weinig zin!

Daarnaast moet er bij voorkeur een LTV afgiftesysteem aanwezig zijn in het gebouw, bijvoorbeeld vloer-, wand-, of plafondverwarming of anders lage temperatuur radiatoren. Ook moet u rekening houden met de ruimte waar de warmtepomp komt te staan. Een warmtepomp is namelijk wat groter dan een CV-ketel. Een warmtepomp is over het algemeen net zo groot als een hoge koelkast en kan 100 – 250kg wegen. Er zijn ook kleinere versies beschikbaar, deze hebben echter geen ingebouwde boiler.

Een bodemwarmtepomp kan helaas niet overal gebruikt worden. Er zijn gebieden waar er bijvoorbeeld niet geboord kan worden omdat er drinkwateronttrekking plaats vind. Bent u benieuwd welke eisen er zijn voor een bodemwarmtepomp? Klik dan hier

Wist u dat de aarde voor de komende 10.000 jaar (!) meer dan voldoende energie bevat om alle woningen op aarde mee te verwarmen? Dat maakt van aardwarmte een onuitputtelijke, uitermate duurzame energiebron met grote voordelen,

De meerwaarde van een aardwarmtesysteem gaat dieper dan u aan de oppervlakte zou vermoeden. Dankzij aardwarmte kunt u huizen in de winter verwarmen en in de zomer koelen terwijl u gemiddeld 40 tot 60% bespaart op uw energiekosten. Uw huis wordt meer waard en u bent ook nog eens verlost van de grillen van energieleveranciers. Bovenal maakt u gebruik van een onuitputtelijke gas- en co2-loze energiebron, zodat uw huis uitermate duurzaam en milieuvriendelijk is.